Zara - Korzo, Rijeka

15
Zara - Korzo, Rijeka 1
Zara - Korzo, Rijeka 2
Zara - Korzo, Rijeka 3
Zara - Korzo, Rijeka 4
Zara - Korzo, Rijeka 5
Zara - Korzo, Rijeka 6
Zara - Korzo, Rijeka 7
Zara - Korzo, Rijeka 8
Zara - Korzo, Rijeka 9
Zara - Korzo, Rijeka 10
Zara - Korzo, Rijeka 11
Zara - Korzo, Rijeka 12
Zara - Korzo, Rijeka 13
Zara - Korzo, Rijeka 14
Zara - Korzo, Rijeka 15
Projekt: Dovršenje prenamjene zgrade pošte u prodavaonicu Zara
Lokacije: Korzo, Rijeka, Hrvatska
Razdoblje: 2019.
Opis posla: projektiranje, konzalting, stručni nadzor
Investitor: Zara Hrvatska d.o.o.

Predmetna zgrada nalazi se unutar zaštićene kulturno povijesne cjeline grada Rijeke i predstavlja jednu od najreprezentativnijih zgrada na riječkom Korzu. Zgrada je izvorno izgrađena 1887. godine kao palača Kraljevskog ugarskog Ministarstva financija i korištena je kao pošta sve do 2015. godine.
Na ukupnoj površini od 3.511.89 m2 u prizemlju, prvom, drugom i trećem katu nalaze se trgovački prostori, dok su u potkrovlju smješteni pomoćni i tehnički prostori, kao sastavni dio prodavaonice Zara.
Zahvat se provodio u 3 faze: 1. faza: izvođenje radova na ojačanju konstrukcije zagrade i osnovnih radova do roh-bau izvedbe, te ugradnja eskalatora i dizala, 2. faza: ugradnja transformatorske stanice 3. faza: ugradnja strojarskih termotehničkih instalacija, sustava za zaštitu od požara te završna obrada podnih i zidnih ploha.

U sklopu konzervatorsko restauratorskih istraživanja prilikom izrade idejnog projekta na sjeveroistočnom i jugoistočnom krilu pronađeni su tragovi originalnih reprezentativnih kazetnih stropnih oslika iz historicističkog razdoblja, te je u dogovoru s nadležnim Konzervatorskim odjelom u Rijeci odabran jedan tip kazetnog oslika koji se sastoji od linijskih traka rubne stropne bordure i centralne dekorativne stropne rozete. Odabrani oslik prezentiran je rekonstrukcijom na kazete spuštenih stropova sjevernog i istočnog dijela prodajnog prostora u prizemlju.

Interkonzalting d.o.o. odgovoran je za projektiranje, konzalting, stručni nadzor te obavljanje svih postupaka i pripremu dokumenata potrebnih za dobivanje dozvola i ovlaštenja nadležnih tijela.
Povratak na popis referenci