Skijaški spust Sljeme

3
Skijaški spust Sljeme 1
Skijaški spust Sljeme 2
Skijaški spust Sljeme 3
Projekt: Skijaški spust, Sljeme
Lokacija: Sljeme, Hrvatska
Razdoblje: 2003 - 2005
Opis posla: stručni nadzor, projektiranje, konzalting
Investitor: Sljeme - Medvednica d.o.o.
Interkonzalting d.o.o. odgovoran je za stručni nadzor nad izvođenjem građevinskih radova na uređenju ciljane arene odnosno nad izvođenjem radova komunikacijske infrastrukture, opreme i energetike staze i ciljane arene. Za stručni nadzor nad izvedbom prepumpnog uređaja na retenciji „Volarski potok“ i spajanje na sustav zasnježenja na Sljemenu te izgradnjom i opremanjem crpne stanice za umjetno zasnježenje na Sljemenu na lokaciji Medvednica.

Sustav zasnježenja
Izvedena denivelacija i proširenje staze ciljane arene – cca 40.000 m3, dužina staze cca 1000 m, prosječna širina cca 55 m. Izvedeno rashladno postrojenje za postizanje optimalne temperature vode koja se koristi za umjetno zasnježenje. Dopunjen i poboljšan postojeći sustav instalacija umjetnog zasnježenja na skijaškoj stazi i crpnoj stanici (cjevovodi komprimiranog zraka, cjevovod vode, elektro kablovi i priključna instalacijska oprema). Poboljšana i dopunjena oprema priključnih mjesta na stazi. Izvršena nabava i postava ukupno 14 topova za zasnježenje tipa M 18, od toga 4 mobilna, 3 izvedbe na tornju i 7 na konzoli. Ukupno topova u funkciji 24 + 8 žirafa. Izvršen pokusni rad cijelog postrojenja i dokazani projektirani parametri.

Rasvjeta
Izveden sustav rasvjete skijališta sa ukupno 60 stupova. Ukupna jačina osvjetljenja je 1000 luxa u tri stupnja (rekreativci, trening, takmičenje). Osiguran rezervni izvor napajanja – 3 agregata, od kojih je jedan implementiran u sustav napajanja žičare trosjed. Instaliran novi razglas žičare i staze i osigurana sva energetska infrastruktura za FIS natjecanja.

Remont postojećih žičara i trosjedežnice
Kapacitet žičare 147 sjedala, poboljšana brzina na 2m/s. Donja stanica žičare trosjed je na 732,05 m.n.v. Gornja stanica žičare 1027,50 m.n.v. – ukupna visinska razlika je 295,45m. Ukupna dužina žičare je 843,83m. Izvršen remont elektromotornog pogona žičare radi sigurnosti i stabilnosti rada trosjeda. Izvedene pokretne trake na donjoj stanici trosjeda i uveden sustav za automatsku naplatu karata na sve tri žičare.


Povratak na popis referenci